Animasyoncular İletişim Öğrencileri ile Buluştu

Neşeli Aile çizgi filminin animasyonunun yapımcılığını gerçekleştiren Filmix ile lisans yönetimini üstlenen Gösterge Bilim ve Sanat Akademisi (GBSA), Marmara Medya Merkezi’nin konuğuydu.  29 Kasım 2017 Çarşamba günü Marmara TV Stüdyosu’nda düzenlenen panel, çizer ve sanat yönetmeni Mehmet Arif Kaymak, 3D modelleme ve rigging artist Orhan Tuç, 3D modelleme ve render artist Gökhan Güler ile lisans uzmanı Kübra Gürbüz’ün katılımıyla gerçekleşti.

Neşeli Aile’nin yapım aşamalarını Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileriyle paylaşan katılımcılar, bir çizgi filmin ilk aşamasının senaryoyu belirlemek olduğunu belirttiler. Bazen senaryoyu kendilerinin oluşturduğunu bazen de belirli bir senaryonun çizgi film haline getirilmesinin talep edildiğini ifade eden Kübra Gürbüz, bu aşamadan sonra karakterlerin oluşturulması ve lisans çalışmalarına geçildiğini söyledi.

Neşeli Aile’nin ana karakteri Neşe üzerinden 3D çizim, tasarlama, ses, son kurgu gibi bir çizgi filmin tüm aşamaları hakkında bilgi veren katılımcılar, bir eserin en önemli unsurlarından olan telif hakkı konusuna da değindiler.

Yoğun ilgi gören panel, katılımcıların öğrencilerin sorularını yanıtlamasıyla sona erdi.

Panelin ardından Marmara Medya Merkezini gezen konuklar, Animasyon Biriminin ödüllü filmi “Hanim Hanım’ın Acayip Hayatı’ filmini de izledi.

Animasyon Biriminden “Eski Usul” Afiş

Marmara Medya Merkezi Animasyon Birimi etkinliğin afişini tasarlamak için, dijital çizim programları kullanmak yerine sulu boya, kuru boya, pastel boya, kara kalem, el işi kağıdı gibi malzemeler ile kolaj tekniğini kullanmayı tercih etti.

İletişim alanına dair birçok yöntemin dijitalleştiği günümüzde artık tasarımın el becerisi ile yapıldığı örneklere pek fazla rastlanmıyor. Animasyon Birimi Koordinatörü Araştırma Görevlisi Orçin Uzun neden klasik yöntemi tercih ettiklerini sorduğumuzda birim olarak gerçekleştirdikleri yeni yapılanmada hazırladıkları ilk çalışmanın el emeği olmasını istediklerini ifade etti. Çizim ve tasarım yeteneği olan öğrencilerin kendiliğinden gelip birime dahil olduğunu belirten Uzun, klasik yöntemle daha fazla çalışma yapmayı hedeflediklerini, böylece tasarım alanında günceli takip ederken geleneksel yöntemleri de yaşatmayı amaçladıklarını vurguladı.

SÖYLEŞİNİN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Haber: Cahide Özgür

Fotoğraf: Esra İnce

HIZLI ERİŞİM