MARMARA İLETİŞİM DERGİSİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ
Marmara İletişim Dergisi tarafından “Medya ve Şiddet” temalı toplbbir panel düzenlendi. Panel Medya Merkezi tarafından canlı olarak yayınlandı.
5 Mart Pazartesi günü saat 14.30’da Marmara Medya Merkezi Stüdyosu’nda “Medya ve Şiddet” temalı Marmara İletişim Dergisinin dördüncü toplantısı gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Marmara İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Anık’ın yaptığı toplantıda Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Gazeteci ve Televizyon Yapımcısı Oğuz Haksever ve Doç. Dr. Betül Önay Doğan konuşmacı olarak katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını Yrd. Doç. Dr. Hediyetullah Aydeniz yaptı. Daha sonra Marmara İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Anık, "Arınma" filmine referanslar vererek konuşmayı Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a bıraktı.
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan “Şiddet: Sebep mi, Sonuç mu?” başlıklı konuşmasına Nato Strateji Uzmanı Rex Huges’in “Üçüncü Dünya Savaşı’nın ilk mermisi internetten atılacaktır” sözünden alıntı yaparak başladı. Ardından Hedonizm, Egosentrizm, yalnızlık, mutsuzluk, kötü dünya sendromu başlıkları altında Kaliforniya Sendromu’ndan bahsetti ve ABD’deki şiddet istatistiklerinden örnekler verdi. Prof. Dr. Nevzat Tarhan “İletişimciler beyin kimyasıyla oynayarak mesleklerini icra ediyorlar. İnsanın biyolojik doğası sıradan olayları değil sıra dışı olaylara karşı daha çok ilgi duyuyor. Anti sosyal kişi rahatlıkla suç işliyor.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın ardından diğer konuşmacı gazeteci, televizyon yapımcısı Oğuz Haksever, "Medya ve Terör" başlığı altında konuşmasını gerçekleştirdi. Haksever “Medya ve terör semiyotik bir ilişki içerisindedir. Ağırlık burada terörde ama medyada bundan yararlanmıyor değil” dedi ve bu konuyla ilgili yapılan araştırmalardan bahsetti. Oğuz Haksever şehit haberlerinin verilirken çok dikkat edilmesi gerektiğine ve şehit anne babalarına şehit haberi verilirken canlı yayın yapmanın yanlış bir habercilik anlayışı olduğuna değindi.
Oğuz Haksever’in konuşmasının ardından Prof. Dr. Cengiz Anık, şiddeti fildişi kuleden izlemeyi de seviyoruz galiba” diyerek sözü İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Betül Önay Doğan’a bıraktı.
Panelin son konuşmacısı Doç. Dr. Betül Önay Doğan konuşmasına “Kitle iletişim araçlarında şiddeti çözemeden sosyal medyada ne yapacağız?” sorusuyla başladı. Siber zorbalık, akran zorbalığı gibi kavramlara değinen Doç. Dr. Betül Önay Doğan, “Saldırganlık dürtüsel bir şey. Hepimizin içinde olan bir şey ama bunlar çevreyle birlikte gün yüzüne çıkıyor. İnternet ve sosyal medya birçok şeyi dönüştürebiliyor hayatımızda. Dönüştürdüğü şeylerden biri de bu şiddet ve zorbalık.” dedi ve konuşmasını bir aplikasyon üzerinden yapılan araştırmalarla destekledi.
Panelin sonunda konuşmacılar öğrencilerin soruları yanıtladı.
HABER: İREM YAVUZ- EBRU TÜMEN
FOTOĞRAF: ESRA İNCE