Marmara Medya Merkezi Eğitim Programları
19 Kasım 2018 – 28 Aralık 2018
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde bir öğrenci uygulama birimi olarak faaliyet gösteren Marmara Medya Merkezi, 19 Kasım 2018 tarihinde başlayacak eğitim programları ile dönemi açıyor.
Eğitim programlarıyla 2018/2019 Akademik Yılı’nda merkezimizde çalışmak üzere başvuruda bulunan öğrencilerimizin başvurdukları alanda temel teknik donanımlar kazanmaları amaçlanıyor.
Televizyon, Reji, Kamera, Kurgu, Haber, Tasarım ve Animasyon olmak üzere Medya Merkezi çatısı altında faaliyet gösteren çeşitli birimlerde gerçekleşecek eğitim programlarını başarıyla tamamlayan öğrencilerimiz, Ocak 2019’dan itibaren Medya Merkezi faaliyetlerinde yer alarak ekibimize dahil olma imkanına kavuşacaklar. Kısmi zamanlı öğrenci statüsünde merkezimize dahil olan öğrencilerin eğitim programlarına katılımı zorunludur.
Eğitim programlarını gönüllü olarak tamamlayan öğrencilerimiz, ilerleyen dönemlerde kadro açılması halinde avantajlı olacaklardır.
Eğitimler, merkezimizde faaliyet yürüten Araştırma Görevlisi öğretim elemanlarımız ve alanında tecrübeli öğrenci koordinatörlerimiz tarafından organize edilecektir.
Koordinatörler:
Doç. Dr. Alparslan Nas - Marmara Medya Merkezi Koordinatörü
Arş. Gör. Dr. Birgül Alıcı – TV-Reji-Kurgu Birimi Koordinatörü
Arş. Gör. Ümit Sarıgöl – Haber Birimi Koordinatörü
Arş. Gör. Dr. Gonca Uncu – Tasarım Birimi Koordinatörü
Arş. Gör. Orçin Uzun – Animasyon Birimi Koordinatörü
Arş. Gör. Burak Polat – Radyo Birimi Koordinatörü
Eğitmenler:
Arş. Gör. Dr. Gonca Uncu
Arş. Gör. Orçin Uzun
Ahmet Hidayet Avincan
Taner Gürmen
Anıl Diktaş
TV-REJİ-KURGU BİRİMLERİ EĞİTİM PROGRAMI
(19 Kasım Pazartesi Saat: 13.00-15.00)
- Temel Televizyon Eğitimi (Eğitmen: Ahmet Hidayet Avincan)
Temel Televizyon Eğitimi; TV-Reji-Kurgu öğrencilerine zorunlu olup, Kamera, Ses, Resim Masası ve Kurgu gibi alanlarda temel oryantasyon sağlayacaktır.
( 23 Kasım Cuma Saat: 9:30 - 11:30)
- Temel Kamera Eğitimi ( Eğitmen : Anıl Diktaş )
Temel kamera eğitiminde katılımcılara çekim öncesi kameranın ve ilgili ekipmanların hazırlığı, kamera ve çekim kuralları ile ilgili genel bilgilere yer verilecektir. Eğitimde amaç, bu alana ilgi duyan öğrencilerin, kamera kullanımında pratik kazanım elde etmeden önce genel çerçevede bilgi sahibi olmasıdır.
(26 Kasım Pazartesi Saat: 13.00-15.00)
- Temel Kurgu Eğitimi (Eğitmen: Taner Gürmen)
Kurgu eğitiminde kurgu kavramına öncelikle kuramcıların görüşleri ışığında teorik olarak bakılacaktır. Ardından modernleşme süreci içerisinde kurgu türleri incelenirken konuyla ilgili çekim ölçekleri, kurgu ile çekim kuralları ilişkisine değinilecektir. Kurgu kavramıyla ilgili temel bilgilerin verileceği eğitim sadece bu alanda uzmanlaşmak isteyenler için değil aynı zamanda kamera ve televizyon haberciliği alanlarında uzmanlaşmak isteyenler için de temel bir eğitim olarak önem arz etmektedir.
Temel eğitimlerin ardından 27 Kasım 2018 - 28 Aralık 2018 tarihleri arasında planlanan atölye çalışmaları ise şöyledir:
(29 Kasım-6 Aralık-13 Aralık Perşembe Saat 14:00-15:00): Televizyon Haberciliği Atölyesi
(Eğitmen: Ahmet Hidayet Avincan) Kontenjan: 15
Bu eğitimde bir haber kanalında nasıl haber yazıldığı anlatılacaktır. Bu eğitimde, televizyon haberciliğinin teknik detayları işlenirken; kurguya teslim edilebilir ve yayına girebilir bir haber yazma süreçleri detaylıca anlatılacak ve uygulamaya konulacaktır.
(3 Aralık-10 Aralık-17 Aralık-24 Aralık Pazartesi Saat 13:00-15:00): Özel Kurgu Atölyesi (Adobe Premiere Pro) (Eğitmen: Taner Gürmen) Kontenjan: 20
Bu eğitim kapsamında temel düzeyden ileri düzeye Adobe Premiere Pro isimli video düzenleme programı eğitimi verilecektir. 4 hafta sürecek eğitimde Premiere Pro programında yapılabilecek temel görüntü düzenleme faaliyetleriyle birlikte croma key, ritmik kurgu, temel color düzenlemeleri, efektler ve ses düzenlemeleri gibi bilgilerde yer alacaktır.
(3 Aralık-10 Aralık-17 Aralık-24 Aralık Pazartesi Saat 12:00-13:00) Resim Masası – Yönetmenlik - Ana Kumanda Atölyesi (Eğitmen: Ahmet Hidayet Avincan) Kontenjan 20
Bu eğitimde bir televizyon yönetmeninin neler yaptığı anlatılacaktır. Öğrenciler, stüdyodaki kameralardan gelen görüntüleri reji odasında izleyip gerekli olan kameranın görüntüsünü yayına verecektir. Bu kapsamda, Sony DFS-800 resim masasının detayları işlenecektir. Bu eğitimde resim masasından çıkan görüntünün yayına verilmesine kadar olan süreç işlenecektir. vMix, Wirecast gibi programların nasıl kullanıldığı anlatılacaktır. Bu programın sonunda öğrenciler profesyonel canlı internet yayıncılığının nasıl yapılacağını öğrenmiş olacaklardır.
(3 Aralık-10 Aralık-17 Aralık Pazartesi Saat 15:00-16:00 eğitim, 24 Aralık Saat 12:00 Deneme Çekimi) Ses Atölyesi (Eğitmen: Ahmet Hidayet Avincan) Kontenjan: 15
Bu eğitimde bir canlı yayındaki ses düzeni anlatılacaktır. Eğitim Yamaha ses mikserinin tanıtımıyla başlayacak ve bu cihazın detayları işlenecektir. Öğrenciler bu eğitimin sonunda ses mikserine dair her şeyi öğrenmiş olacaktır. Stüdyoya ayrı ses gönderirken yayına farklı ses gönderip canlı telefon bağlantısı alabilecek ve bu doğrultuda uygulamalar gerçekleştirilecektir.
(23 Kasım - 30 Kasım- 7 Aralık - 14 Aralık Cuma Saat 9:30-11:30) Kamera Atölyesi (Eğitmen: Anıl Diktaş) Kontenjan: 15
Bu etkinlikte; katılımcılara haber, dizi, film, konferans vb. çalışma alanlarında kullanılacak görüntülerin kompozisyon kurallarına göre çekilmesine yönelik eğitim verilecektir. Eğitimin temel hususlarından biri de meslek etiğidir. Eğitimde Sony Nx5, Sony Nx5R ve Sony Nx100 kullanılacaktır. Eğitim sonunda amaçlanan, katılımcıların kamera kullanımına hâkim hâle gelmesi ve yapacakları çalışmalarda meslek etiğini merkeze almalarını sağlamaktır.
HABER BİRİMİ EĞİTİM PROGRAMI
Haber Birimi Eğitim Programı aşağıdaki atölyelerden oluşacaktır. Atölye tarih ve detayları daha sonra açıklanacaktır.
- Dil bilgisi, anlatım ve imla eğitimi
- Haber yazım teknikleri eğitimi
- Söyleşi ve röportaj teknikleri eğitimi
- Editöryel bakış açısı eğitimi
- Temel fotoğrafçılık eğitimi
TASARIM-ANİMASYON BİRİMLERİ EĞİTİM PROGRAMI
ANİMASYON BİRİMİ EĞİTİM PROGRAMI
(30 Kasım-7 Aralık-14 Aralık-19 Aralık Cuma Saat 9:30-12:00) Özel Kurgu Atölyesi (Eğitmen: Arş. Gör. Orçin Uzun) Kontenjan: 20
Kurgu konusunda genel teorik bilgiler verildikten sonra kısa film örnekleri üzerinden Adobe Premiere programı kullanılarak atölye çalışması yapılacaktır. Photoshop’la ortak çalışılarak temel “video motion” efektleri öğretilecektir. (Tüm birimlerin öğrencilerine açıktır)
(26 Kasım-3 Aralık-10 Aralık-17 Aralık-24 Aralık Pazartesi Saat 15:00-17:00): Photoshop Eğitimi (Eğitmen: Arş. Gör. Orçin Uzun) Kontenjan: 20
Photoshop’un kullanım alanları hakkında genel bilgiler verilerek program arayüzü tanılacaktır. Görseller üzerinden afiş, kurgu ve animasyon için gerekli olan “kesme”, “kopyalama”, “boyama”, “yazı yazma” vb. gibi Photoshop araçları tanılacaktır. (Tüm birimlerin öğrencilerine açıktır)
TASARIM BİRİMİ EĞİTİM PROGRAMI
6 haftalık bu Grafik Tasarım Atölyesi bugüne kadar tasarım üzerine fark etmediğiniz birçok şeyi size açıklayacaktır. Tasarlamak, uygulamadan önce gelir. Ben fikir üretemiyorum diyen biri, ne kadar çok fikre sahip olduğunun farkında değildir. Program içerikleri şu şekildedir:
ILLUSTRATOR
- Genel kullanım
- PenTool kullanımı (Çizim)
- Vektörel objeler oluşturmak
- Araçlar
- Bir Firma üzerine sınıfca Logo ve Kurumsal kimlik yapımı
- Vektörel karakter çizimi
- Renk kullanımı ve ayarları
- Stroke ayarları
- Symbol paneli
- Yazı yazma ve biçimlendirme
- Brush kullanımı ve ayarları
- Effect menüsü
- ‘Live paint’ aracı
- Mesh kullanımı
INDESIGN
- Genel kullanım
- Sayfa yapısı, mizampaj ve doküman ayarları. Master page kullanımı.
- Araçlar
- Dergi ve kitap üzerine; yazı ve yazı alanı alanı kullanımı
- Karakter ve paragraf paneli kullanımı ve stil oluşturmak
- Obje kullanımı ve stil oluşturmak
- Stroke paneli
- Renk kullanımı ve ayarları
- Effects paneli ve ayarları
- Dergi ve kitap şablonu oluşturmak
Arş. Gör. Dr. Gonca Uncu'nun vereceği eğitimlerin yanı sıra, Arş. Gör. Orçin Uzun'un vereceği Özel Kurgu Atölyesi ve Photoshop Eğitimi de Tasarım-Animasyon birimi öğrencilerinin katılımına açıktır.