Demgoodcoffee ile engelsiz hayat!

Dem Derneği’nin geliştirdiği ve ortak olduğu sosyal bir girişimdir. Sağır ve işitme engelliler topluluğunu ve kültürünü, nitelikli kahve kültürü ile harmanlayacak bir kahve dükkanıdır. Ancak bir dükkan olmanın ötesinde çok amaçlı paylaşım, empati ve proje merkezidir. 

Dem Derneği ve demgoodcoffee’nin ideal toplum için hayali engellilere yönelik kanıksanmış acıma duygusu ile beslenen yaklaşımı kırmak; sağırların ve işitme engellilerin toplumdaki varlıklarına keyifli ve alternatif yollar ile vurgu yaparak algı dönüşümü başlatmaktır. demgoodcoffee'yi yakından tanıyalım...

Merve Karataş (demgoodcoffee çalışanı)

İşitme engelli bireylerle çalışmak nasıl bir duygu, ne kadar zamandır bu işi yapıyorsunuz?

1 aydır bu işi yapıyorum, yeni bir alan benim için. Buraya başlamadan önce sadece Türk kahvesi seven bir bireydim. İş başvurusu yapmadan önce burayı çok araştırdım. Damla Hanım ve Görkem Bey ile tanıştıktan sonra işe başladım ve bu işi yapmaktan çok memnunum.

Daha önce işaret diline dair bilgim yoktu, Damla Hanım ile temel düzeyde işaret dili öğrendim. Buradaki atölye çalışmalarıyla birlikte öğrenmeye devam ediyorum. İşitme engelli bireylerle anlaşmak çok zor değil; çünkü onlar zaten sizi dinliyor. İşaret dilinin, yabancı dilden pek bir farkı yok.

İşaret dili ile ilgili araştırmalar yaptım. İşaret dilinin yaygınlaşması için pek fazla bir şey yapılmadığını gördüm. İşin içine girdiğimde bu durumda olan çok fazla insan olduğunu gördüm. Bir şeylerin yapılmamış olması çok üzücü. İşin içine girince bu insanların ne durumda olduğunu gördüm. Burası bana insanları soyutlamamız gerektiğini öğretti.

İnsanın , insan olarak değer verildiği bir yer alarak tanımlıyorum burayı.

Ceyda Cihan, İrem Altuntaş (demgoodcoffee misafirleri)

Bu kafeye ne sıklıkla geliyorsunuz ?

Haftada 4 gün geliyoruz.

Bu kafeyi tercih etmenizin sebebi nedir?

Beşiktaş'taki diğer kafelere göre daha nezih ve sakin bir mekan. Çalışanlar çok cana yakın ve dinamik bir yapıya sahip. Kahve lezzeti konusunda alanında uzman bir mekan. Kahve lezzetinde tam bir öğrenci dostu. Ders çalışmak için çok nezih bir mekân. Hayvanlara gereken önemi gösterdiklerini görüyoruz.

İlerdeki çalışmalarımızda sivil toplum çalışmalarında görev almak istiyoruz.

İşitme engelli insanların hayata katılımıyla ilgili görüşleriniz nelerdir?

Bazı işitme engelli insanların çok ön yargılı olduğunu düşünüyoruz. İşitme engelli insanların, önündeki engeller kaldırılarak ön yargılarını giderebilmeliyiz. Küçük yaşlarda işaret dili eğitimi verilmeli, çocuklara bu durumun normal bir olgu olduğunu açıklamalıyız. Bu bir eksiklik değil, farklılıktır.

Markaların çok sayıda projeleri var, bu projeler geliştirilebilir. İşaret dili okullarda ders olarak öğretilebilir. Sosyal sorumluluk ve kulüp çalışmalarında işaret dili eğitimlerinin verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Haber-Fotoğraf: Özge Taşdemir

HIZLI ERİŞİM