Marmara Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü ile İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Usta’nın başkanlığını yürüttüğü Otizm ve Engelli Dernekleri Federasyonu’nun iş birliğiyle Dünya Engelliler Günü sebebiyle "Engelli Bireylere Yönelik Hizmetlerin ve Otizm Eylem Planının Değerlendirmesi” paneli Marmara Üniversitesi’nin Göztepe Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı sonrasında başlayan panelin açılışı Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Zuhal Pek tarafından yapıldı. Yaptığı açıklama da Pek panelin düzenlenme amacını ‘’ Türkiye’de ilk defa çok önemli kurumlar biraya geliyor. Birçok bakanlık mevzuat ve tanım oluşturuyor, bir araya geliyor ama işler yürürken bir araya gelmiyorlar. Bu sebeple bir takım aksamalar oluyor. Burada bir araya gelerek değerlendirmeler yapılacak çünkü önemli olan kanun yapılması değil, bunun takibi, izlenmesi ve denetlenmesidir. ‘’ sözleriyle ifade etti.
Panelin devamında söz alan Otizm Dernekleri Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Usta, Otizm sayısının daha önceden beş yüzde bir oranlarından altmış sekizde bir oranlarına çıktığını buna karşın eğitim, sağlık ve ulaşım gibi alanlarda engelli ve ailelerin yararlanacakları olanakların gelişmediğini aktardı.
Moderatör Adem Kuyumcu, ‘’Ülkemizin engellilere yönelik iyi kanunları var ancak bunların uygulamada yetersiz kalındığını söyleyebiliriz. 12 yıl geçmesine rağmen 5378 sayılı kanunun hala tam manada uygulamaya geçirilemedi.’’ Konuşmasının devamında engelli bireylerin yaşadığı sıkıntıları anlatıp, çözüm önerileri sunan Kuyumcu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Eğitim, Rehabilitasyon ve Sosyal Hayata Katılım Daire Başkanlığına verdi. Otizmli bireyler için ülke genelinde 5 çalışma yeri açıldığını, yüzlerce otizmli bireyin çalıştığı ve çalışmaların devam ettiği bildirildi. Bakanlığın engelli bireylere yönelik yaptığı faaliyetleri ve gelecek projeleri anlatan uzman, konuşmasını projeleri anlatan kısa film ile sonlandırdı.
Verilen ara sonrası panelin ikinci kısmında Moderatör Kuyumcu ve katılımcılar sorularını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstihdam ve Sosyal Güvenlik Daire Başkanlığı uzmanlarına yönelttiler. Engelli birey ve ailelerinin soruları cevaplandı. İlgili resmi kurumlar genel olarak sorunların resmi kurumlar arası senkronizasyon olmamasının neden olduğu ve bunların çözümü için çalışıldığı ifade edildi.
5378 sayılı kanunun değerlendirildiği panel sonunda programa katılım sağlayan konuşmacılara plaketleri takdim edildi.
Haber: Nur Gün – İsmail Karaduman
Fotoğraf: Özge Taşdemir