Liderlerden Öğrencilere Tavsiyeler

Şişli Belediyesi ve Askıda Ne Var iş birliği ile düzenlenen “Liderlerden Tavsiyeler Konferansı” Türkiye’nin bilinen markalarının üst düzey yöneticileri ile öğrencileri bir araya getirdi.

Şişli BelediyesiNazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi'nde, 13 Aralık Çarşamba günü gerçekleştirilen konferansa, Vestel, GittiGidiyor, Microsoft Türkiye, cimri.com, Adım Adım.org, Sosyal İnovasyon Merkezi, good4trust.org gibi markaların ve sivil toplum kuruluşlarının kurucuları ve üst düzey yöneticilerinin yanı sıra CNN TÜRK Ekonomi Müdürü  Emin Çapa da katıldı.

"En Önemli Şey Teknolojiye Adapte olmak"

İlk konuşmacı olan Vestel Pazarlama Genel Müdür yardımcısı Tunç Berkman iş hayatındaki tecrübelerini öğrencilerle paylaşarak çeşitli tavsiyeler verdi. “Dünya değişiyor. En önemli şey teknolojiye adapte olmak çünkü teknoloji hayatımızın her yerinde var." diyen Berkman, girişimcilik konusunda da vizyonun ve risk almanın önemine vurgu yaptı. Öğrencilere, “Küçük bir sermaye ile başlayıp işinizi büyütebiliyorsunuz. Fikriniz iyi olursa para da bulabilirsiniz. Kaybedeceğiniz şey yalnızca zaman olabilir.” diyen Berkman, denemekten korkmamak ve negatif düşüncelerden kaçınmak gerektiğinin altını çizdi.

"Kafaya Taktığımız Şeye Odaklanmalıyız"

Adım Adım.org’un kurucularından Dr. Itır Erhant sivil toplum alanında faaliyet göstermek isteyen fakat bu tür girişimlere nasıl dahil olacaklarını bilmeyen öğrencilere yönelik olarak “Hepimizi hayatta rahatsız eden bir şeyler mutlaka vardır. O konuya odaklanmak gerekiyor. Ancak kafaya taktığımız bir şeyde çok büyük fark yaratabiliyoruz. Mesela benim kafaya taktığım şey sivil toplumun istediğimiz kadar güçlü olmamasıydı. Türkiye'de bunu geliştirmek için son 10 yıldır çalışıyorum. ‘Beni en çok ne kızdırıp ne heyecanlandırıyor’u bulduktan sonra o alanda kimler ne yapıyor buna bakmak iyi olur." dedi.

Sosyal İnovasyon Merkezi’nin kurucusu Suat Özçağdaş ise, sivil toplumun ciddi bir çalışma alanı olduğunu belirterek, sivil toplum kuruluşlarında sadece gönüllü ya da bağışçı olunmadığını, bu alanın kariyer olanaklarını da barındırdığını örneklerle anlattı. 

"Stajı CV'nize Yazmak İçin Yapmayın."

Moderatörlüğünü CNN Türk Ekonomi Müdürü Emin Çapa'nın yaptığı “Dijitalleşen Dünyada Z Kuşağının Rolü” paneline Microsoft Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Aslı Arbel ve GittiGidiyor Pazarlama Direktörü Feyza Dereli Fedar konuşmacı olarak katıldı.

Kendi deneyimlerini aktararak stajın büyük faydasını gördüğünü anlatan Feyza Dereli, “Staj yapmak neyi istemediğimi anlamam açısından faydalı oldu. Üniversite öğrencilerine her platformda söylüyorum: Staj yapın ama stajı CV'nize yazmak için yapmayın. Neyi isteyip neyi istemediğinizi bilmek için yapın.” dedi. Dereli ayrıca, yeni mezun gençlerin maaş kriterine takılmamalarını, kendilerini ne kadar geliştirdikleri ile ilgilenmeleri gerektiğini de belirtti. 

"İşinizi Sevmiyorsanız Başarılı Olma İhtimaliniz Yok"

Şişli Belediye Başkanı H. Hayri İnönü de etkinlikte, öğrencilerin eğitim ve kariyer hakkındaki sorularını yanıtladı. Üniversitede seçilen bölümün öneminin üstünde duran İnönü, ister severek ister mecburi seçilmiş olsun okunan bölümden verim alınması gerektiğine, sırf diploma için okul bitirmenin gelecekte iş hayatını zorlaştıracak bir sürece girilmesine yol açacağına dikkat çekti. 

"Fark Yapan Fark Ediliyor"

Cimri.com CEO'su Serkan Koç, küçük yaştan bu yana girişimcilik ruhunu koruduğunu hayatından örneklerle anlatarak, girişimcilik macerasında hata olarak nitelendirdiği deneyimlerini öğrencilerle paylaştı. Kişilik olarak yeni fikirler bulma ve uygulamada ısrarcı olduğunu, bunu da başardığını söyleyen Koç, başarının çok çalışmaktan geçtiğini, çok nadir olarak şanstan kaynaklandığını da ifade etti.

“Etrafınızdaki insanlar doğru insanlar olursa sizi yukarıya çekerler. İnsanlardan tavsiye alın ve doğru insanlarla çalışın.” diyen Koç, öğrencilere heveslerini kıracak ya da önlerine engel koyabilecek insanlardan uzak durmalarını tavsiye etti.

Konferansın sonunda, Askıda Ne Var'ın kurucusu Oğuzcan Canım bu girişimin oluşum sürecini, karşılaştığı zorlukları ve yaptığı işlerin motive edici taraflarını öğrencilerle paylaştı.

Askıda Ne Var Hakkında

2012’den bu yana, üniversite öğrencilerine yemek, kıyafet, tiyatro bileti, konser bileti, kitap, dergi ve yurt dışı staj gibi ürün ve hizmetlerin ücretsiz sunulmasını sağlayan bir sosyal girişim aracı olan Askıda Ne Var, aynı zamanda bu tür etkinliklerin gerçekleşmesinde öncü rol üstleniyor.

Haber & Fotoğraf : Nur GÜN

HIZLI ERİŞİM