Marmara Üniversitesi Kariyer Zirvesi Etkinliği Gerçekleştirildi

Marmara Üniversitesi Kariyer ve Gezi Kulübü tarafından bu yıl 9.’su düzenlenen Kariyer Zirvesi etkinliği, CNN Türk Haber Spikeri Burak Törün’ün katılımıyla gerçekleştirildi. 13 Aralık Çarşamba günü gerçekleştirilen etkinlik kapsamında öğrenciler “Beden Dili ve Diksiyon, Kişisel İmaj ve Yönetimi, Mülakat Teknikleri, Öfke ve Stres Yönetimi, Özgüven ve İletişim Becerileri” konuları hakkında eğitim aldı.

Teknoloji Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte Törün, etkili iletişim kurma, etkili dinleme, zihinsel imaj yönetimi, beden dili gibi pek çok konuda öğrencileri bilgilendirdi. Haber Spikeri deyince akla ciddiyet geldiğini belirten Törün, “İnsanlar size güveniyor, dolayısıyla otorite olarak kabul ediliyorsunuz. Bir duruşunuz oluyor. Ve o duruş sizin her zamanki hareket kabiliyetiniz sanılıyor.” dedi.

Etkili İletişim Gülümsemekle Başlıyor

“Duygu ve düşüncelerin her yolla karşı taraf aktarılması iletişimdir. Bir iletişimi etkili yapan asıl şey ses tonudur. Etkili iletişimin öznesi olan şey insandır. İnsan yaratanın yeryüzündeki fiziksel ifadesidir. Göz teması, gülümseme çok önemli. Gülümseme iletişimin temelidir, insanlar arasındaki elektrik akımının reostasıdır.” diyen Burak Törün, etkili konuşma için doğru nefes alma yöntemlerini de öğrencilere aktardı.

“Dik duralım, bacaklarımızı omuz genişliğinde açalım, karnımızı hafifçe şişirerek nefes alalım. Nefesi verirken karnımızı hafif içeri çekiyoruz. Nefes alırken asla omuzlarınız yukarı kalkmasın. Çünkü omuzlar yukarı kalktığında aldığınız nefes ciğerlerinizin üst kısmında ya da koltuk altınızda birikir. Dolayısıyla tam kapasiteyle ciğerlerimizi dolduramayız. Sesi göğsün bittiği karnın başladığı yerde hissedelim.” diyerek öğrencilere doğru nefes alma tekniğini anlatan Törün, ardından öğrencilere kahkaha alıştırmaları yaptırdı.

Beden Dili Çok Etkili

İletişimin bir bilim olduğunu söyleyen Törün, “Her bilimde olduğu gibi burada da formüller var. Bilgi olmadan güç, başarı, mutluluk olmaz. Bilgi tek başına olduğunda insanları etkilemez. İletişimde bilginin etkisi yüzde 10 iken, konuşmanın ve ses tonunun etkisi yüzde 30,beden dili ve imajın etkisi yüzde 60’tır. İnsanlar görsel ve işitsel öğrenirler. Ses tonu ve beden dili her zamandan akılda kalır. Bir iş görüşmesine gittiğiniz zaman, beden dilinizi ve ses tonunuzu bilgilerinizle birleştirerek gidin.” dedi.

Törün ayrıca, “Ne konuştuğun kadar nasıl konuştuğun önemli. ‘Nasıl’ı dinleme oluşturur. Göz teması ve empati kurmak önemlidir.” diyerek etkili dinlemenin yalnızca kulakla değil, aynı zamanda gözlerle de olduğunu sözlerine ekledi.

BURAK TÖRÜN KİMDİR?

Burak Törün Eskişehir'de başladığı radyo programlarının ardından, 1996'da Kanal E'de haber spikerliğine başladı. BRT, Star ve ATV'de görev yaptı.Haber spikerliğinin yanı sıra muhabirlik deneyimi de bulunan Törün, 2006 Aralık ayından bu yana CNN TÜRK'te haber spikerliği yapıyor.

Nişantaşı Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi,İstanbul Kariyer Akademisi, Diyalog ve İstanbul Medya Akademisi'nde ders veren Törün ayrıca, Türkiye çapında üniversitelerde iletişim üzerine seminerlere ve konferanslara katılıyor.

Haber: İrem ŞENKAYA – Sevgi YURTSEVER

Fotoğraf: Sevgi YURTSEVER