RTÜK, Dizilerdeki Olumsuz İçeriklere Dur Dedi

RTÜK Başkanı Yerlikaya dizilerdeki şiddet, onur zedeleme, hakaret, küfür ve müstehcenlik içeren olumsuz sahnelerin şikayet aldığını söyledi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı İlhan Yerlikaya, Türk dizilerinin son yıllarda kalite yönünden başarılı olduğunu belirtti. Nitelikli yapımlar olsa da bazı dizilerin içeriğine yönelik pozitif düşünceye sahip olmadığını belirten Yerlikaya, sözlerine şu şekilde devam etti:

"İçerik olarak bazı dizilerde; kadına şiddet, insan onurunu zedeleme, küfür, hakaret, müstehcenlik ve alkol sahnelerine çokça yer veriliyor. Bunlara çok fazla şikayetler  var. İçerik olarak sorunlar var, bunların düzeltilmesi lazım. Yaptırımlar bir önceki ayın reklam gelirinden kesilen para cezasıyla uygulanıyordu. Yeni kanun hükmünde kararnamelerle bu tür durumlarda daha ağır müeyyideler gelmeye başladı. Örneğin, para cezasının yanında program durdurma, yayın durdurma ve arkasından da lisans durdurmaya kadar gidiyor. Eğer dizilerimizde bu olumsuz içerikler devam ederse biz de bunlara dizi dizi ceza vermeye devam edeceğiz. Geçen hafta 2-3 tanesine verdik. Bundan sonra da gereğini yapacağız. Vatandaşlarımızdan da çok sayıda şikayet almaya başladık. Yüz yüze de şikayetler geliyor. Bunu yapmaya kimsenin hakkı yok. Bu konuda yayıncı ve yapımcıların çok dikkatli olması lazım."

Yerlikaya, olumsuz içerikli dizilere yönelik uyguladıkları müeyyidelerin vatandaşlar tarafından beğenildiğini bunları aldıkları olumlu geri dönüşlerden anlaşıldığını söyledi.

"Dizi yapımcıları ve televizyon yöneticileri çok hassas olmalılar."

Dizilerin içeriklerine ilişkin şikayetlerin artmasıyla müeyyidelerin de artacağına vurgu yapan Yerlikaya, sözlerine şunları ekledi:

"Bir saatlik dizinin neredeyse 5'te 1 oranında, günlük hayatta olmayacak kadar alkol sahnesi koyuluyor. Aşk sahneleri de böyle. Abartılı bir şekilde bu sahneler yapılıyor. Bir anlamda alkolün reklamı ve tanıtımı yapılmış oluyor. Lüks hayatın gösterilmesi durumu da var. Hayat hep böyleymiş gibi gösteriliyor. Gençlerimiz, dizi kahramanlarını rol model alabiliyor. Orada gördüğü küfür, hakaret ve benzeri şeyleri de yapma yoluna gidebiliyor. Ensest ilişki var bazı dizilerde. Hepsini kastetmiyoruz. Güya kötüleyerek anlatıyor. Tecavüz sahneleri de böyle. 'Övmüyoruz' diyorlar ama o sahnelerin detaylı şekilde verilmesi olumsuz etki yaratıyor. İzleyici kötü bir şeyi uzun süre defalarca gördüğünde bundan olumsuz yönde etkileniyor. Bunlar çok önemli şeyler. Dizi yapımcıları ve televizyon yöneticileri bu konularda çok hassas olmalılar. Gerekirse uzmanlarla bu konularda istişare etmeleri gerekir.’’Yerlikaya, vatandaşlardan gelen şikayet ve talepleri önemsediklerini, reyting kaygısıyla yapılan dizilerde içerik sorununun yaşandığını vurguladı.

Kaynak: AA

Haber: Ebru Tümen